Winnica, a właściwie gospodarstwo rolne Rappellino Dario leży w regionie Monferrato na glebach wapiennych i gliniastych, dających winu dobrą kwasowość i intensywną barwę. Winogrona dojrzewają na południowo-wschodnich zboczach, otrzymując optymalną dawkę słońca, które szybko uwalnia nagromadzoną w nocy wilgoć, nie przegrzewając jednak owoców w drugiej połowie dnia.
W tej winnicy od trzech pokoleń powstają charakterystyczne dla tego regionu wina ze szczepów Barbera, Grignolino, Ruche i Malvasia. Właściciele przywiązują dużą wagę do ekologicznej uprawy, wysokiej jakości gron i naturalnych metod winifikacji.
"Mój
dziadek i mój ojciec oraz ja zdobyliśmy bogate doświadczenie dzięki ciężkiej
pracy w ziemi, pozostając wiernym życiu nawet w najtrudniejszych latach".
Rappellino Dario
BARBERA D'ASTI SUPERIORE
Maria D’Raprin
Wino zadedykowane babce obecnego właściciela, stąd także
jego pieszczotliwa nazwa Nonna, powstaje w 100% z wyselekcjonowanych winogron
szczepu Barbera, następnie jest starzone przez rok w beczkach typu
francuskiego. W nosie ułożone aromaty wanilii, cynamonu, lukrecji i czekolady.
W ustach bogate, długie i eleganckie z nutami suszonych owoców, czekolady i
ziół.
Szczep - 100% Barbera
Idealnie pasuje do - czerwonego mięsa, dziczyzny,
twardych dojrzewających serów
Alkohol – 13 – 14% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – ok. 18 C
BARBERA D'ASTI
Wino wytwarzane w 100% z winogron szczepu Barbera o ciemno-czerwonym kolorze bliskim granatu. W nosie zdecydowane aromaty wiśni, śliwki i jeżyn. W ustach pełne, owocowe o zdecydowanej kwasowości i przyjemnym finiszu.
Szczep - 100% Barbera
Idealnie pasuje do – pieczonego drobiu, wieprzowiny, pasty alla bolognese
Alkohol – 12,5 – 13,5% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 16 – 18 C
Szczep - 100% Barbera
Idealnie pasuje do – pieczonego drobiu, wieprzowiny, pasty alla bolognese
Alkohol – 12,5 – 13,5% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 16 – 18 C
SARA - GRIGNOLINO D'ASTI D.O.C. RISERVA
Wino to powstaje z dość rzadkiego szczepu, jakim jest Grignolino. Jest to
czerwone wino z rubinowymi refleksami. Posiada delikatny
bukiet leśnych owoców, na podniebieniu zaś jest bardzo zrównoważone, harmonijne z delikatną goryczą w tle. Dobrze sprawdzi się przy różnego typu potraw mięsnych,
dziczyzny, twardych dojrzewających serów.
Szczep - 100% Grignolino
Idealnie pasuje do - czerwonego mięsa, dziczyzny, twardych dojrzewających serów
Alkohol – 12,5 – 13% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania - 16 - 18 C
EVASIO - RUCHE DI CASTAGNOLE MONFERRATO D.O.C.G.
Wino bardzo rzadko spotykane. W barwie ciemno-rubinowe z pomarańczowymi refleksami, które zapowiadają coś wyjątkowego. W bukiecie wyczuwalne nuty fiołka, zapach siana oraz wanilii. Bogate w przyprawy takie jak kminek, pieprz i kardamon. Prezentuje się jako wino doskonale zrównoważone, długie w smaku, otulające swoją delikatnością. Polecane do mięsa, dań z dziczyzny i serów.
Szczep - 100% Ruche
Szczep - 100% Ruche
Idealnie pasuje do - wędlin, serów, ostro przyprawionych mięs
Alkohol – 14 – 15% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 16 - 18 C
MALVASIA DI CASORZO
To delikatnie musujące wino da się polubić za swoje aromaty truskawek, brzoskwiń oraz nut kwiatowych. Jest świeże i orzeźwiające, co idealnie spełni oczekiwania każdego miłośnika słodkich win. Zalecane jako aperitif lub jako połączenie z deserami.
Szczep - 100% Malvasia
Szczep - 100% Malvasia
Idealnie pasuje do - wszelkiego rodzaju deserów, owocowych sałatek,
Alkohol – 6 – 6,5% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 8 - 12 C
LA VENEZIANA - MONFERRATO BIANCO
Ciekawy i dobrze wyważony Riesling ze wzgórz północno-zachodnich Włoch. Lekki i delikatny. Podniebienie dość mineralne z nutą limonki i świeżych owoców pestkowych. W ustach pełne, owocowe o zdecydowanej kwasowości i długim finiszu.
Szczep - 100% Riesling
Szczep - 100% Riesling
Idealnie pasuje do - risotto oraz delikatnych dań rybnych
Alkohol – 12,5 – 13% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 10 - 12C
Azienda Agricola Rappellino Dario
Via Giuseppe Mazzini 15
14035 Grazzano Badoglio (AT)
14035 Grazzano Badoglio (AT)
Telefon/Fax: +39.0141.925154