http://powinowaciimporter.blogspot.com/2015/04/blog-post.html#more
 


Winnica, a właściwie gospodarstwo rolne Rappellino Dario leży w regionie Monferrato na glebach wapiennych i gliniastych, dających winu dobrą kwasowość i intensywną barwę. Winogrona dojrzewają na południowo-wschodnich zboczach, otrzymując optymalną dawkę słońca, które szybko uwalnia nagromadzoną w nocy wilgoć, nie przegrzewając jednak owoców w drugiej połowie dnia.
 


W tej winnicy od trzech pokoleń powstają charakterystyczne dla tego regionu wina ze szczepów Barbera, Grignolino, Ruche i Malvasia. Właściciele przywiązują dużą wagę do ekologicznej uprawy, wysokiej jakości gron i naturalnych metod winifikacji.
 
"Mój dziadek i mój ojciec oraz ja zdobyliśmy bogate doświadczenie dzięki ciężkiej pracy w ziemi, pozostając wiernym życiu nawet w najtrudniejszych latach".
Rappellino Dario

BARBERA D'ASTI SUPERIORE
Maria D’Raprin



Wino zadedykowane babce obecnego właściciela, stąd także jego pieszczotliwa nazwa Nonna, powstaje w 100% z wyselekcjonowanych winogron szczepu Barbera, następnie jest starzone przez rok w beczkach typu francuskiego. W nosie ułożone aromaty wanilii, cynamonu, lukrecji i czekolady. W ustach bogate, długie i eleganckie z nutami suszonych owoców, czekolady i ziół.
 
Szczep - 100% Barbera
Idealnie pasuje do  - czerwonego mięsa, dziczyzny, twardych dojrzewających serów
Alkohol – 13 – 14% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – ok. 18 C


BARBERA D'ASTI



Wino wytwarzane w 100% z winogron szczepu Barbera o ciemno-czerwonym kolorze bliskim granatu. W nosie zdecydowane aromaty wiśni, śliwki i jeżyn. W ustach pełne, owocowe o zdecydowanej kwasowości i przyjemnym finiszu.

Szczep - 100% Barbera

Idealnie pasuje do – pieczonego drobiu, wieprzowiny, pasty alla bolognese
Alkohol – 12,5 – 13,5% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 16 – 18 C

 
SARA - GRIGNOLINO D'ASTI D.O.C. RISERVA


 
Wino to powstaje z dość rzadkiego szczepu, jakim jest Grignolino. Jest to czerwone wino z rubinowymi refleksami. Posiada delikatny bukiet leśnych owoców, na podniebieniu zaś jest bardzo zrównoważone, harmonijne z delikatną goryczą w tle. Dobrze sprawdzi się przy różnego typu potraw mięsnych, dziczyzny, twardych dojrzewających serów.

Szczep - 100% Grignolino
Idealnie pasuje do  - czerwonego mięsa, dziczyzny, twardych dojrzewających serów
Alkohol – 12,5 – 13% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania - 16 - 18 C

 
EVASIO - RUCHE DI CASTAGNOLE MONFERRATO D.O.C.G.
 


Wino bardzo rzadko spotykane. W barwie ciemno-rubinowe z pomarańczowymi refleksami, które zapowiadają coś wyjątkowego. W bukiecie wyczuwalne nuty fiołka, zapach siana oraz wanilii. Bogate w przyprawy takie jak kminek, pieprz i kardamon. Prezentuje się jako wino doskonale zrównoważone, długie w smaku, otulające swoją delikatnością. Polecane do mięsa, dań z dziczyzny i serów.

Szczep - 100% Ruche
Idealnie pasuje do  - wędlin, serów, ostro przyprawionych mięs
Alkohol – 14 – 15% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 16 - 18 C


MALVASIA DI CASORZO
 
 
To delikatnie musujące wino da się polubić za swoje aromaty truskawek, brzoskwiń oraz nut kwiatowych. Jest świeże i orzeźwiające, co idealnie spełni oczekiwania każdego miłośnika słodkich win. Zalecane jako aperitif lub jako połączenie z deserami. 

Szczep - 100% Malvasia
Idealnie pasuje do  - wszelkiego rodzaju deserów, owocowych sałatek,
Alkohol – 6 – 6,5% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 8 - 12 C

 
LA VENEZIANA - MONFERRATO BIANCO
 
 
Ciekawy i dobrze wyważony Riesling ze wzgórz północno-zachodnich Włoch. Lekki i delikatny. Podniebienie dość mineralne z nutą limonki i świeżych owoców pestkowych.  W ustach pełne, owocowe o zdecydowanej kwasowości i długim finiszu.

Szczep - 100% Riesling
Idealnie pasuje do  - risotto oraz delikatnych dań rybnych
Alkohol – 12,5 – 13% zależnie od rocznika
Temperatura serwowania – 10 - 12C


 

Azienda Agricola Rappellino Dario

Via Giuseppe Mazzini 15
14035 Grazzano Badoglio (AT)
Telefon/Fax: +39.0141.925154
http://www.rappellino.it/en/